Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Viu l'Ajuntament Actualitat i Participació / Notes de premsa i comunicats / FIRA DE PUIGCERDÀ I CONCURS NACIONAL DEL CAVALL PIRINENC CATALÀ

FIRA DE PUIGCERDÀ I CONCURS NACIONAL DEL CAVALL PIRINENC CATALÀ

Fira de Puigcerdà 10 i 11 de novembre. Concurs Nacional del Cavall Pirinenc Català 17 de novembre.

09/11/2018

FIRA DE PUIGCERDÀ I CONCURS NACIONAL DEL CAVALL PIRINENC CATALÀ

Puigcerdà té una llarga tradició de fires i mercats. Concretament, després de la repoblació de la Vila pel rei Alfons I l’any 1177, ja al juny de 1182 es va establir la fira. Aquesta es va crear amb caràcter perpetu i anual, posant els firaires sota la protecció reial. Aquest privilegi fou confirmat repetidament pels monarques successors.

Fruit segurament del volum comercial assolit i de la necessitat d’expansió, l’infant Jaume de Mallorca concedí, el maig de 1270, permís per celebrar una segona fira per Tots Sants, que ha perdurat fins els nostres dies.

L’emblema de la fira de tardor és el Concurs i la Fira de Cavalls, la mostra de bestiar equí més important del país amb una xifra al voltant del miler de caps de bestiar i un volum considerable de compravenda d’animals.

El tradicional Concurs de Cavalls, que aquest any arriba a la 38a edició, tindrà lloc el matí del dissabte 10 de novembre i es podrà seguir des de les grades instal·lades per l’Ajuntament: a les 10.00 h concurs de sobranyes (femelles nascudes durant l’any 2017), a les 10.30 h concurs de sobranys (mascles nascuts durant l’any 2017), a les 11 h concurs de terçones (femelles fins a 2 anys i mig), a les 11.45 h concurs d’eugues amb pollí, a les 12.30 h concurs de terçons (mascles fins a 2 anys i mig), a les 13.15 h concurs de quartons (mascles de menys de 4 anys) i a les 14 h concurs de sementals (sense límit d’edat). La categoria de sobranys i sobranyes es va introduir per primera vegada l'any passat i enguany es manté.

També durant el matí es realitzarà el concurs a la millor ramaderia de Cerdanya, amb dues categories: categoria A (lots de 6 eugues amb pollí, 2 femelles de recria i 1 semental) i categoria B (lots de 3 eugues amb pollí, 1 femella de recria i 1 semental). La fira de bestiar continuarà també durant el diumenge 11 de novembre.

Sens dubte, l’Associació de Criadors de Cavalls de la Cerdanya i els ramaders de la comarca són els protagonistes d’aquest certamen, que es complementa amb les diferents parades de la fira multisectorial els dies 10 i 11 de novembre i que estaran ubicades a la zona industrial de l'Estació, al centre de la Vila i als carrers a l’entorn de l’estany i el parc Schierbeck. Enguany s’endarrereix la fira una setmana respecte la data tradicional. Aquest canvi pretén evitar la coincidència entre el Pont de Tots Sants i la Fira de Puigcerdà, amb l’objectiu de propiciar dos caps de setmana de turisme i d’afluència notable de visitants.

Per altra banda, el dissabte 17 de novembre Puigcerdà acollirà l’onzena edició del Concurs Nacional del Cavall Pirinenc Català. Serà la segona vegada que la comarca acull aquest certamen, ja que la primera va ser el 2011, també a Puigcerdà. Es tracta d'un concurs anual i itinerant en què participen els millors exemplars de les comarques pirinenques de la Cerdanya, el Ripollès, l’Alt Urgell, els dos Pallars, l’Alta Ribagorça i la Vall d’Aran. Els participants al certamen nacional se seleccionen prèviament en els concursos que fa cada comarca. El darrer concurs comarcal és precisament el de la Cerdanya i és el que es fa durant la Fira de Puigcerdà.

Accions del document

Destacats

  • Tauler d'anuncis
  • Urbanisme
  • Segell transparència
  • Avísos afectacions mobilitat
  • Ràdio Puigcerda