Sou a: Inici / Actualitat / Noticies, notes de premsa i comunicats / FESTA DE L’ESTANY DE PUIGCERDÀ 2018 – Del 20 al 26 d’agost

FESTA DE L’ESTANY DE PUIGCERDÀ 2018 – Del 20 al 26 d’agost

Ara fa 132 anys, els primers estiuejants arribats a Puigcerdà, i que s’establiren majoritàriament a l’entorn de l’estany de Puigcerdà, van idear...

27/07/2018

FESTA DE L’ESTANY DE PUIGCERDÀ 2018 – Del 20 al 26 d’agost

Ara fa 132 anys, els primers estiuejants arribats a Puigcerdà, i que s’establiren majoritàriament a l’entorn de l’estany de Puigcerdà, van idear una “festa nocturna a la veneciana”, que amb el temps derivaria en la Festa de l’Estany actual. Aquesta celebració, que enguany tindrà lloc del 20 al 26 d’agost, marca el punt àlgid de l’estiu a Puigcerdà i a la Cerdanya.

 

Es tracta d’una festa molt tradicional, llegendària, màgica, a l’entorn de la Vella de l’Estany, una velleta nonagenària, vestida amb gipó i caputxó i que cada any acudeix puntualment a la seva festa. Una llegenda explica que la Vella de l’Estany “ve, recorre el seu poblet, analitza els avenços del veïnat, omple el seu cor d'alegria i, després de compartir un jorn de joia entre els seus vilatans, discretament, per entre les branques d’un saüc ploraner, inicia en un vaixell el seu viatge de tornada a la mansió palatina que una fantasia va saber construir-li sota les aigües, on l’esperen aquelles fades que un dia remot van arribar des del llac de Lanós”.

 

Una altra versió de la llegenda conta que la Vella vivia en una de les cases que hi havia als terrenys on avui es troba l’estany. En fer-se aquest, i malgrat la seva reiterada negativa a marxar per l’afecte que tenia a l'indret, hagué de fer-ho per força. Cada dia visitava el lloc i, en morir, es va fer la promesa de continuar les visites. Des d’aleshores, any rere any, hi apareix un dia del mes d'agost i, a la nit, retorna a la seva antiga llar sota l’aigua.

 

Sigui com sigui, la Festa de l’Estany ha esdevingut una setmana de celebracions, un punt de trobada entre els puigcerdanesos i els turistes que passen les vacances a la capital cerdana i que s’apleguen al voltant d’aquest marc incomparable de l’estany i el parc Schierbeck per gaudir d’aquesta festa que manté un cert aire d’encanteri i desperta il·lusions i somriures.

 

Els actes més tradicionals de la festa són les dues desfilades de carrosses del diumenge i el concurs de carrosses en què participen les diferents colles, el castell de focs d’artifici, la travessa de l’estany nedant i l’arribada de la Vella de l’Estany el dissabte a la nit, quan serà rebuda al parc Schierbeck per l’alcalde de la Vila, la Princesa de les Aigües i el Príncep dels Aires. Enguany, en el concurs de carrosses, que és l’acte més important i concorregut de la festa, s’atorgaran quatre premis durant la rua del matí (de 1.800 €, 1.600 €, 1.400 € i 1.200 €) i dos premis durant la rua de la nit a les carrosses més ben il·luminades (de 600 € i 300 €). Les carrosses no premiades també reben una subvenció de l’Ajuntament per participar.

 

La música també hi tindrà un paper destacat, amb les actuacions de Blaumut conjuntament amb la GIOrquestra, Buhos, Kepa Junkera, La Principal de La Bisbal, The Covers Band, The Soultants, l’orquestra Swing Latino i els grups locals (Gabriel Gorce, Optimum i Pam Tumaka’t).

 

El programa d’actes es completa amb diverses cercaviles de gegants i xarangues, activitats infantils i per al jovent (festa de l’escuma, festa holi, parc infantil, tobogan aquàtic per nens i actuació del grup d’animació infantil “El Pot Petit”), classes populars de zumba, sardanes, activitats culturals, la trobada d’autoritats al pont internacional, la representació de l’obra de teatre “El Llibertí”, la 2a Festa Ràdio Puigcerdà i el correfoc del dissabte a la nit.

 

Accions del document

arxivat sota:

Destacats

  • Tauler d'anuncis
  • Urbanisme
  • Segell transparència
  • Avísos afectacions mobilitat
  • Ràdio Puigcerda