Sou a: Inici / Actualitat / Noticies, notes de premsa i comunicats / L’ANTIGA ACADÈMIA DE L'ESTANY ACOLLIRÀ EL NOU ARXIU COMARCAL DE CERDANYA

L’ANTIGA ACADÈMIA DE L'ESTANY ACOLLIRÀ EL NOU ARXIU COMARCAL DE CERDANYA

El ple de l'Ajuntament de Puigcerdà va aprovar ahir dimarts 12 de març posar a disposició de la Generalitat de Catalunya l'edifici municipal de l'Antiga Acadèmia de l'estany...

13/03/2019

 


L’ANTIGA ACADÈMIA DE L'ESTANY ACOLLIRÀ EL NOU ARXIU COMARCAL DE CERDANYA

El ple de l'Ajuntament de Puigcerdà va aprovar ahir dimarts 12 de març posar a disposició de la Generalitat de Catalunya l'edifici municipal de l'Antiga Acadèmia de l'estany, amb l’objectiu d’ubicar-hi el nou Arxiu Comarcal de Cerdanya, actualment al passeig 10 d’Abril.

L’edifici de l’Antiga Acadèmia és una emblemàtica casa senyorial d’estil eclèctic de principis del segle XX situada dins del recinte del parc Schierbeck.

Amb aquest trasllat es busca dotar l’Arxiu d’un espai millor equipat, més modern i, sobretot, més ampli, ja que actualment l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya és el més saturat de tots els que conformen la xarxa d’arxius de la Generalitat, amb un índex d’ocupació del 132%, fet que origina que part de la documentació s'hagi d’emmagatzemar a l’Ajuntament de Puigcerdà i fins i tot a l’Arxiu de l’Alt Urgell, alhora que no pot assumir els diferents arxius dels municipis de la Cerdanya que se li haurien de transferir.

La posada a disposició d'un solar o edifici correspon a Ajuntament, mentre que l'aprovació del projecte i el finançament de les obres correspon al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Durant aquest 2019 i el 2020, la Generalitat haurà d'encarregar i redactar els estudis necessaris i el projecte de rehabilitació de l’edifici, per tal que les obres puguin iniciar-se el 2021.

Al tractar-se d’un edifici catalogat com a bé cultural d’interès local (BCIL), la remodelació haurà de mantenir la façana actual de l’edifici. També s’eliminarà l’actual tanca perimetral que envolta la parcel.la, per integrar en un mateix espai verd els jardins de l'Acadèmia i el parc Schierbeck. Així mateix, es farà previsiblement una nova construcció per albergar una part dels dipòsits de l'Arxiu.

Amb aquest futur trasllat, l’Arxiu no serà l’únic equipament públic que ocuparà una de les anomenades “villes” de l’estany, ja que en el seu dia l’Escola Municipal de Música va ser traslladada a la Torre Font i el Consell Comarcal a la Torre Viladomiu.

L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha remarcat que “amb aquesta actuació s'uniran un equipament cultural i un edifici d'interès historicoartístic que en aquests moments es troba en mal estat, i a la vegada es disposarà d'un nou arxiu municipal i comarcal amb l'espai suficient i amb capacitat per rebre nous fons documentals, a la vegada que reunirà les condicions idònies que ha de tenir un arxiu del segle XXI".

Puigcerdà, 13 de març 2019

Accions del document

Destacats

  • Tauler d'anuncis
  • Urbanisme
  • Segell transparència
  • Avísos afectacions mobilitat
  • Ràdio Puigcerda