Sou a: Inici / Àrees i projectes de govern / Benestar social, atenció diversitat, inclusió i igualtat / Notícies àrea / UN LLIBRE REPASSA ELS 130 ANYS D’HISTÒRIA DE LA FESTA DE L’ESTANY DE PUIGCERDÀ

UN LLIBRE REPASSA ELS 130 ANYS D’HISTÒRIA DE LA FESTA DE L’ESTANY DE PUIGCERDÀ

Amb motiu del 130è aniversari de la Festa de l’Estany, l’Ajuntament de Puigcerdà i el Patronat del Museu Cerdà, amb la col·laboració de la Diputació de Girona, han editat el llibre “La Festa de l’Estany (1886-2016). 130 anys d’història, tradició i llegenda”.

16/02/2017

UN LLIBRE REPASSA ELS 130 ANYS D’HISTÒRIA DE LA FESTA DE L’ESTANY DE PUIGCERDÀ

 

Amb motiu del 130è aniversari de la Festa de l’Estany, l’Ajuntament de Puigcerdà i el Patronat del Museu Cerdà, amb la col·laboració de la Diputació de Girona, han editat el llibre “La Festa de l’Estany (1886-2016). 130 anys d’història, tradició i llegenda”.

 

El llibre és obra d’Oriol Mercadal, director del Museu Cerdà, i d’Enric Quílez, president del Grup de Recerca de Cerdanya, que han comptat amb la col·laboració especial de Martí Solé. El disseny de la portada és de Sara Aliaga. Així mateix, nombroses entitats i particulars han cedit imatges o il·lustracions, han aportat informació o han col·laborat en la publicació, que es pot adquirir al preu de 15 €. Els propis autors, juntament amb l’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, van fer la presentació oficial del llibre el passat dia 26 d’agost al Museu Cerdà, en el marc dels actes de la Festa de l’Estany d’enguany.

 

El llibre fa una explicació detallada de l’estany i el parc Schierbeck, amb els seus usos, la seva avifauna i la seva evolució; les transformacions urbanístiques, culturals i de comunicacions de la Vila al llarg del darrer segle i mig; els personatges clau d’aquestes transformacions; l’arribada dels primers estiuejants i la promoció del turisme; els orígens de la Festa de l’Estany, la seva evolució fins a l’actualitat –que es pot copsar a través de les diferents imatges i cartells– i els elements claus d’aquesta celebració: les carrosses, els focs d’artifici, la música, la interpretació de l’Himne Cerdà, la travessa de l’estany i, sobretot, aquesta dona entranyable que és la Vella de l’Estany i la llegenda que l’embolcalla. Aquesta velleta nonagenària, vestida amb gipó i caputxó, i que segons alguns vivia al carrer dels Ferrers, encarna les virtuts de la dona cerdana i dóna un aire de màgia a la seva festa, a la qual acudeix puntualment tots els anys.

 

L’estany, alimentat per la sèquia de Puigcerdà, és tot un símbol de la Vila. La primera notícia escrita data de l’any 1260, hi ha tingut múltiples funcions: regadiu, neteja del clavegueram, aigua per l’extinció d’incendis o l’abastament d’aigua potable. Amb el temps, s’anaren afegint altres usos com la pesca, l’extracció de blocs de gel o de sorra i llot emprat com a fertilitzant, la producció d’energia elèctrica, l’ús recreatiu i, a mitjans del segle XX, la pràctica dels esports de gel.  

 

A finals del segle XIX, després de les guerres carlines i en el marc de la Renaixença a Catalunya, començaren a arribar els primers estiuejants a la Vila, membres de la burgesia i la intel·lectualitat barcelonines, que s’establiren als hotels de Puigcerdà o a les cases senyorials que feren construir al voltant de l’estany. També en aquest context va aparèixer la “Fiesta Nocturna a la Veneciana”, que amb el temps derivaria en la Festa de l’Estany actual.

Accions del document

arxivat sota:

Destacats

  • Tauler d'anuncis
  • Urbanisme
  • Segell transparència
  • Avísos afectacions mobilitat
  • Ràdio Puigcerda