VENTAJOLA

Ventajola (1.150 m) està situat al SO de Puigcerdà, al marge dret del riu Querol o d'Aravó. La seva existència està documentada des del s. IX. Va ser propietat de Sant Miquel de Cuixà.

16/02/2017

VENTAJOLA

Ventajola (1.150 m) està situat al SO de Puigcerdà, al marge dret del riu Querol o d'Aravó. La seva existència està documentada des del s. IX. Va ser propietat de Sant Miquel de Cuixà.

 

Al petit nucli de Ventajola hi ha l'església de Sant Tomàs, documentada des de l'any 958 com a pertanyent al monestir de Cuixà. És un edifici romànic, del segle XI, d'una nau amb absis semicircular, el qual presenta decoració amb bandes llombardes, la ferramenta de la porta prové de Bolvir. En un moment posterior la nau va ser sobrealçada i s'hi va afegir una sagristia i una capella lateral. També és molt posterior el campanar d'espadanya, de dos ulls. 

 

Ventajola, es creu que s'hauria originat a partir del patronímic llatí Ventidius. Ventajola és la part més plana de Puigcerdà i es troba al vell mig de la vall cerdana.

 

És un lloc molt extens ple d'encant i de llegenda, al costat del riu, cosa que ha fet d'aquest paratge un lloc tradicional per anar a passar el dia. A la part que resta al sud del Querol hi trobem l'església de Sant Tomàs, que conserva en el seu absis una sèrie d'arquets i lesenes llombardes. La nau està rematada per una espadanya biforada cap a occident.

 

La part nord de Ventajola és coneguda com el Pla de Malamort i arriba fins a Bolvir. Antigament era una regió pantanosa i fins fa relativament poc era completament erma. Ho era tant que ni les vaques volien anar-hi a pasturar. A mitjans de segle, arrel de la construcció del camp de Golf i de les torres que s'hi varen construir, la zona ha esdevingut novament fèrtil i verda. El nom, de tota manera, sembla ser que prové d'un fet llegendari i no només per l'esterilitat de la terra.

Accions del document

arxivat sota:

Destacats

  • Tauler d'anuncis
  • Urbanisme
  • Segell transparència
  • Avísos afectacions mobilitat
  • Ràdio Puigcerda