Pou de Glaç

El “Pou de glaç” és una cambra ubicada just sota la plaça de l’Ajuntament. La sala, també anomenada “Ull de basilisc” és probablement un dels elements patrimonials més antics i millor conservats de la vila. Es pot accedir-hi a través d’un túnel des de la placeta Josep Pla.

La primera funció de la sala data del segle XIII i s’utilitza per acumular aigües pluvials; d’aquesta manera s’obté una reserva hidràulica per a la població en cas de bloqueig exterior a causa dels assetjaments continuats que rep la vila.

El Pou de glaç s’utilitza com a tal a partir del segle XVI. Durant els segles XVIII i XIX, Versalles marca la pauta cultural a Europa i fa que el glaç sigui un producte exclusiu de la noblesa, utilitzant-lo en begudes amb gel, granissats, etc.., cosa que els hi donava prestigi. Conscients del potencial econòmic, Puigcerdà extreu el glaç del llac, l’emmagatzema i posteriorment, el comercialitza.

A partir de la segona meitat del segle XIX, el Pou de glaç queda en desús i la sala s’abandona.

Actualment, gràcies a les últimes reformes estructurals per part de l’Ajuntament, el Pou de glaç es pot visitar sota prèvia petició a l’oficina de Turisme de Puigcerdà

Accions del document

Destacats

  • Mapa de Puigcerdà
  • Què fem aquesta setmana?
  • Cartellera del mes
  • Xarxes socials