Sou a: Inici / Activitats cultura / ORQUESTRA SIMFÒNICA DEL VALLÈS - MOZART A PRAGA

ORQUESTRA SIMFÒNICA DEL VALLÈS - MOZART A PRAGA

Divendres, 14 d’agost de 2020 a les 22:00h

Mozart i la ciutat de Praga van estar units per a una relació especial. El geni de Salzbourg sempre s’hi va sentir comprès i estimat, fins i tot més que a Viena. “Meine Prager verstehen mich”, (els meus praguenses em comprenen solia dir. A Praga Mozart estrenà dues de les obres del nostre programa: l’opèra “Don Giovanni” i la Simfonia N. 38 que du el sobrenom de la capital de l’actual Txèquia. En el melic del programa, el moviment més cèlebre del Concert per a Violí N. 5 “Turc” que ens traduirà la violinista austríaca amb residència a Barcelona, Birgit Kolar qui també conduirà l’orquestra des del faristol.

 

PROGRAMA MUSICAL

Wofgang A. Mozart Obertura de Don Giovanni

Wofgang A. Mozart Concert per a violí I orquestra núm. 5, en La major

Wofgang A. Mozart Simfonia num. 39 en Mi bemol, KV 504, “Praga”

 

Orquestra de 43 músics amb formació 10 8 6 4 3 / 2 2 2 2 / 2 2 0 0

 

Durada 60 min. sense pausa

 

Birgit Kolar, violí i directora

Orquestra Simfònica del Vallès

 

Orquestra Simfònica del Vallès

L’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) és una realitat que porta la música al cor de les persones des del 1987. Les emocions són el nostre fort, i per transmetre-les, procurem cada vegada més fer participar el públic, innovar en els formats i en les maneres de fer música, i aprofundir en el compromís de valor amb la nostra comunitat.

Som l'única orquestra professional estable privada del país, on els músics i equip de gestió són alhora empleats i accionistes. La nostra intensa activitat —més de 100 actuacions l’any— es centra, per un costat, al Palau de la Música Catalana, on celebrem la 23a temporada de concerts "Simfònics al Palau", amb tretze concerts anuals que realitzem en coproducció amb el nostre soci principal, el Palau de la Música Catalana, i, per l'altre, a la ciutat de Sabadell, on realitzem la temporada de concerts simfònics.

A més, des de la nostra fundació som l’orquestra titular del circuït Òpera a Catalunya. Han estat els nostres directors titulars: Albert Argudo, del 1988 al 1992; Jordi Mora, del 1993 al 1997; Salvador Brotons, del 1997 al 2002; Edmon Colomer, del 2002 al 2005; David Giménez Carreras, del 2006 al 2009, Rubén Gimeno, del 2009 al 2016 i James Ross del 2017 al 2018. Des del setembre del 2018, n’és el director titular Xavier Puig.

Som l'orquestra espanyola amb més presencia a les xarxes socials, amb més de 24.000 seguidors a Twitter, 17.300 a Facebook, i juntament amb el Banc Sabadell hem fet el flashmob "Som Sabadell", amb més de 77 milions de visites a Youtube, el video d'una orquestra Simfònica més vist arreu del planeta.

 

Birgit Kolar,  directora i violinista

Va néixer el 1970 a Waidhofen an der Ybbs (Àustria), on, a l’edat de sis anys, va començar a estudiar violí a l’escola de música local.

Des del 1982, va estudiar a la Universitat de Música de Viena amb el concertino de l’Orquestra Filharmònica de Viena, Rainer Küchl, i el seu assistent, Jela Spitkova. Va continuar els estudis amb Wolfgang Schneiderhan a Lucerna, amb Robert Masters a Londres i amb Josef Luitz a Viena. El 1992 va ser finalista i va ser premiada en el Concurs Internacional Yehudi Menuhin, en el qual va fer un concert sota la batuta de Lord Menuhin.

Ha fet concerts com a solista en diversos festivals d’Europa, del Japó i de l’Amèrica del Sud. Del 1999 al 2008, Birgit Kolar va tocar amb membres de l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Baviera i del Münchner Streichquartett. El 2009 va fundar, juntament amb membres de l’Orquestra Filharmònica de Viena i de l’Orquestra Simfònica de Viena, el Seraphin Quartett Wien. Ha estat concertino de l’Orquestra Bruckner de Linz, de l’Orquestra Simfònica de Viena i, fins al 2005, de l’Orquestra de la Ràdio de Munic.

Com a concertino, ha estat convidada a diverses orquestres europees, com l’Orquestra Estatal de Baviera (Òpera Estatal de Munic), l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, l’Orquestra Filharmònica de la BBC, l’Orquestra Filharmònica de Bergen, l’Orquestra Filharmònica de Copenhagen, etc., i regularment ho ha estat a l’Orquestra Filharmònica de Viena. Del 2003 al 2009 ha estat docent a la Universitat de Música de Viena, i el 2011, a la Universitat d’Art de Graz. Birgit Kolar toca un violí Carlo Bergonzi, Cremona 1723, de la col·lecció d’instruments propietat del Banc Nacional d’Àustria.

Accions del document

Destacats

  • Mapa Puigcerdà
  • El temps a Puigcerdà
  • Xarxes socials
  • Afectacions mobilitat