Exposició per Bruixa i Metzinera

Exposició per Bruixa i Metzinera

— arxivat sota:

Arran de l’exposició feta al Museu d’ Història de Catalunya sobre la cacera de bruixes a l’edat mitjana us presentem la versió itinerant de la mateixa. El fenomen de la bruixeria ha generat un munt de tòpics: a bruixa que vola dalt d’una escombra, la que trobem en els sàbats nocturns i que disposa de poders malèfics atorgats pel diable, o fins i tot la bruixa “edulcorada”, o més o menys bona. Però la bruixeria i la seva repressió susciten un gran nombre d’interrogants....

Què
  • Exposicions
Quan 19/03/2010 10:00 a
25/04/2010 20:00
On Museu Cerdà (Sala PB)
Nom
Telèfon de contacte 972-88-43-03
Afegeix un esdeveniment al calendari vCal
iCal

 

 Exposició Per Bruixa i Metzinera. La cacera de bruixes a Catalunya 

 

Del 19 de març fins el 25 d'abril 2010

El fenomen de la bruixeria ha generat un gran nombre de tòpics, que sovint han estat utilitzats en les arts plàstiques, la literatura i el cinema. La bruixa que vola dalt d’una escombra, que es troba amb les seves companyes en sàbats nocturns i que disposa de poders malèfics atorgats pel diable posseeix un gran atractiu en l’àmbit de la creació. Fins i tot darrerament ha donat lloc a un nou subgènere: el de la bruixa edulcorada, o més o menys bona.

 
Però la bruixeria i la seva repressió susciten un gran nombre d’interrogants. ¿En quin moment es construeix la visió tradicional de la bruixeria? ¿Quan s’inicià la persecució contra les suposades bruixes? ¿Per què van ser perseguides? ¿Qui eren els seus perseguidors? ¿Quantes i quants van morir? ¿Com afectà aquest fet a Catalunya? 
 Exposició Per Bruixa i Metzinera.jpg                                         Museu Cerda (expo marz).jpg                               
El recorregut que aquesta mostra presenta, pretén donar les claus per respondre algunes d’aquestes preguntes –i potser obrir-ne de noves, tan o més inquietants–. L’exposició ens durà de la història –la gènesi del fenomen, la cacera de bruixes i la seva fi– al folklore i l’etnografia –el record popular–. I es mourà essencialment entre dos àmbits territorials: Catalunya i el conjunt de l’Europa cristiana.
 
L’exposició es troba estructurada en deu plafons cadascun dels qual ens presenta una temàtica diferent: Plafó d’introducció; La bruixeria i la màgia en l’època medieval; La construcció intel·lectual de la bruixa diabòlica; El món de les bruixes segons els seus perseguidors; El sàbat: ¿mite o realitat?; La cacera de bruixes; La inquisició espanyola i el procés de Zugarramurdi; La cacera de bruixes a catalunya; la bruixa a la tradició popular; i Les narracions de tradició oral i els llocs d’aplec de les bruixes. El que es pretén és explicar el fenomen de la cacera de bruixes que es visqué tant a Catalunya com a la resta d’Europa entre els segles XV i XVII, tot fent un èmfasi especial en els esdeveniments del nostre país durant les dues primeres dècades d’aquest últim segle.
 
La història de la cacera de bruixes constitueix un tema d’una gran modernitat historiogràfica, vinculat a corrents actuals com la història de les mentalitats i de la cultura popular, la història de les dones, la microhistòria o la història com a narrativa. D’altra banda, l’existència de la cacera de bruixes a Catalunya és un fet àmpliament ignorat, fins i tot entre el públic coneixedor de la nostra història.

 

Museu Cerda                            

C/. Higini de Rivera, nº 4
PUIGCERDÀ
  

Horari:
Matins de dimarts a dijous de 10:00 a 14:00 h.
Matins de divendres a diumenge de 10:00 a 13:30 h.

Tardes de dimarts a dissabte de 17:00 a 20:00 h.

Diumenge tarda tancat
Dilluns matí i tarda tancat
Accions del document

Plaça de l'ajuntament s/n 17520 - Puigcerdà. Telèfon: 972 88 06 50 - Fax: 972 88 17 79.