COMUNICAT DE L'AJUNTAMENT DE PUIGCERDÀ

27/08/2020
Ajuntament de Puigcerdà

En relació al comunicat d'ERC de Puigcerdà publicat avui, des del govern municipal de l'Ajuntament de Puigcerdà volem manifestar el següent:

L'Ajuntament de Puigcerdà publica diàriament les dades de la Covid19 de l'Hospital Cerdanya i les dades acumulades de la Cerdanya.

Les de l'Hospital Cerdanya ens les facilita diàriament el propi Hospital Cerdanya i les acumulades de la comarca les extraiem de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), un organisme del Departament de Salut.

Per tant, l'Ajuntament de Puigcerdà no va cap dia a comptar casos o pacients, sinó que es limita a recollir les dades dels organismes oficials de salut i a fer-ne d'altaveu o corretja de transmissió, per tal d'informar la ciutadania.

En altres paraules, no són unes dades elaborades per l'Ajuntament, sinó pel Departament de Salut, governat per ERC, i per l'Hospital de Cerdanya, que també pertany en part al Departament de Salut.

Les dades que publica l'Ajuntament són les mateixes que publica el Consell Comarcal, ja que s'extreuen de la mateixa font. En el Consell Comarcal, un dels dos partits de govern és la pròpia ERC.

L'Ajuntament de Puigcerdà confia tant en les dades que ens facilita l'Hospital de Cerdanya com en les que facilita l'AQuAS, i en el sistema sanitari català no hi ha la possibilitat que casos positius de Covid no es comptabilitzin. Aquestes dades no es ponderen en funció de cap paràmetre, tampoc per raons econòmiques.

Confiem en les nostres autoritats sanitàries, en les institucions sanitàries del territori i en els seus professionals de la salut, i agraïm i valorem tota la feina que estan fent durant tots aquests mesos difícils.

Per tant, si ERC de Puigcerdà té dubtes sobre les dades de casos Covid19, s'ha de dirigir al Departament de Salut, els responsables del qual són del seu mateix color polític. 

Així mateix, i pel que fa al personal de l'Ajuntament, sempre que existeix algun cas de Covid s'actua en conseqüència i, entre d'altres coses, ens posem en contacte amb l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de la Cerdanya, que és qui pren les decisions sanitàries i epidemiològiques, fa el seguiment de contactes, les proves diagnòstiques pertinents, etc.

En els casos en què seguint protocols l'ABS consideri que no és necessari fer una prova PCR a determinat personal de l'Ajuntament, es pot valorar des de les autoritats pertienents, com a mesura complementària i addicional de prevenció i per a major tranquilitat del seu personal, que aquesta prova es faci igualment en un altre centre, com és el cas de la Policia Local. Cap de les proves de la Policia Local realitzades fora de l'ABS ha donat positiu. Però si alguna hagués donat positiu, que no és el cas, automàticament s'hauria comunicat a l'ABS, la qual hauria introduït les dades d'aquest cas al sistema i comunicat a Salut Pública, i per tant l'AQuAS també el comptabilitzaria. A més, cal recordar que en el Sistema Sanitari Català existeix la història clínica compartida.

Convé recordar a la ciutadania que cal seguir sempre les mesures de prevenció: distància social, rentat i desinfecció de mans, ús de la mascareta, evitar les aglomeracions i les trobades i reunions nombroses, etc.

Seguim insistint en la responsabilitat individual i en aplicar totes aquestes directrius, sempre, i més ara, ja que els darrers dies el nombre de casos està augmentant a Puigcerdà i a la Cerdanya, com apareix a les dades que anem publicant.

Mai s'ha enviat cap consigna, ni des de l'Ajuntament, ni des del Consell Comarcal, ni des del Departament de Salut, ni des de les institucions sanitàries del territori, en el sentit d'abaixar la guàrdia.

L'Ajuntament de Puigcerdà manté el contacte amb les institucions de salut del territori i amb els Serveis Territorials de Salut de l'Alt Pirineu i Aran per ajudar en tot el que calgui, com hem fet sempre.

Considerem el comunitat d'ERC frívol, oportunista, gens seriós, injust, basat en la rumorologia i que denota poca alçada de mires, ja que pretén fer demagògia política amb un tema tan sensible com aquest.