REUNIÓ DEL MÓN LOCAL DEL PIRINEU 18/02/2021

18/02/2021
Ajunatment de Puigcerdà

En la reunió d’avui de diversos representats d’ajuntaments i consells comarcals del Pirineu s’ha plantejat demanar a la Generalitat les següents mesures:

  • L’obertura del comerç no essencial en cap de setmana, i de manera particular, permetre l’obertura del comerç minorista de venda i lloguer de material d’esquí i d’esports d’hivern en general. Cal tenir en compte que els recursos comercials del Pirineu són limitats i que, conseqüentment, no es produeixen els problemes de massificació de les zones urbanes i els grans centres comercials.
  • L’obertura progressiva a les comarques pirinenques de l’hostaleria i la restauració en la franja de vespre, per a servir sopars, començant pels caps de setmana.
  • Permetre la mobilitat en ambdós sentits entre els territoris transfronterers en què encara no es permet la mobilitat (és a dir, amb els territoris de la Franja, Occitània, l’Alta Cerdanya i la Catalunya Nord), especialment en una franja de 30 Km, imitant el concepte de “conca de vida” que utilitza i té vigent l’Estat francès.
  • Impulsar una convocatòria d’ajuts extraordinaris i indemnitzacions per al sector turístic, de la neu, d’hostaleria, restauració i comerç del Pirineu vinculat a tres paràmetres: nombre de treballadors, volum de facturació i pèrdua de facturació respecte l’anualitat anterior. El Pirineu necessita un pla de xoc.
  • Creació d’una línia d’ajuts per als autònoms i empreses productors d’aliments i begudes o distribuïdors majoristes d’aliments i begudes de la Cerdanya i el Ripollès, bé sigui a través del departament d’Agricultura o del departament d’Empresa.
  • Permetre la mobilitat amb pernoctació per als grups escolars (cicles formatius, ESO, Batxillerat) per a totes les escoles de Catalunya.
  • Estudiar la creació d’alguna mena de “corredor blanc” per permetre l’accés a la neu.
  • El cobrament de la part restant del fons de cooperació local extraordinari dels ajuntaments.

Finalment, també s’ha plantejat coordinar-se de cara al disseny dels projectes pirinencs que concorrin a les properes convocatòries de fons europeus.