COMMEMORACIÓ DEL CENTENARI DE L’ARRIBADA DEL TREN A PUIGCERDÀ

03/10/2022
Ajuntament de Puigcerdà
Aquest dilluns 3 d’octubre s’ha commemorat el centenari de l’arribada del tren a Puigcerdà amb un acte institucional que ha comptat amb la presència de l’alcalde i regidors de l’Ajuntament de Puigcerdà i representants de Renfe, d’Adif, del Consell Comarcal de la Cerdanya i nombrosos veïns del municipi i de la comarca.
 
De les tres línies de ferrocarril transpirinenc que es van projectar en el seu dia, a banda de les de Portbou i Hendaia, alguna no es va arribar a completar mai i l’única que actualment hi ha en funcionament és la del transpirinenc Ripoll-Puigcerdà-Acs.
 
L’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha destacat que l’arribada del tren a Puigcerdà va suposar un canvi molt significatiu en matèria d’infraestructures i de mobilitat en una comarca aleshores molt tancada, va comportar una transformació social i econòmica, va impulsar el desenvolupament del turisme i va permetre la connexió ferroviària amb França. També ha reivindicat el tren com a alternativa de transport públic i de mobilitat sostenible, i en aquest sentit ha dit que el tren no ha de ser una infraestructura del passat, sinó sobretot de present i de futur.
 
L’alcalde també ha reivindicat que ara cal que aquesta línia sigui una autèntica alternativa al transport amb vehicle privat, i per això s’ha de seguir lluitant per tal de que s’hi facin les inversions necessàries per assegurar el seu funcionament i per a solucionar el dèficit crònic que pateix la línia i que haurien d’incloure, entre altres, el desdoblament fins a Ripoll, la millora de tot el tram entre Ripoll i Puigcerdà, que l’ample de via europeu comencés a l’estació de Puigcerdà (per fer de la nostra estació un nòdul de comunicacions ferroviari), la construcció de trams parcials de desdoblament i encreuament i la construcció d’un taller i platja de vies al tram nord de la línia, i completar el traspàs de Rodalies a la Generalitat de Catalunya, per tenir una línia de tren del segle XXI.
 
En el mateix sentit, molts dels veïns i veïnes congregats també han aprofitat per reclamar les millores que la línia necessita i que es completi el traspàs a la Generalitat.
Els actes del centenari han seguit aquest dilluns a la tarda amb la inauguració d’una exposició de maquetes de tren de Ramon Surroca i Jordi Diví, que es podrà visitar a l’Arxiu Comarcal fins el 6 de novembre.
 
A banda, i al llarg de l’any, estan previstes diverses accions com la publicació d’un llibre del centenari, la creació d’un joc de taula per part de l’Institut d’Estudis Ceretans, la celebració de conferències i exposicions, l’adequació de la zona verda contigua a les vies del tren o l’aprovació d’una moció per part del ple de l’Ajuntament amb la reivindicació de les millores que necessita la línia.