Estrena del podcast documental “Els fets del Còrrec del Gavatx” a l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya

24/08/2023
Ajuntament de Puigcerdà

Ahir a la tarda, a l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya, es va presentar el podcast documental “Els fets del Còrrec del Gavatx”, elaborat per les periodistes Teresa Turiera-Puigbò i Neus Aldeguer

El nou de setembre de 1936, vint-i-un civils de Puigcerdà són detinguts mentre eren a casa seva i tancats a la presó de la vila. L’endemà, el Comitè Revolucionari de Puigcerdà, dóna l’ordre d’executar-los. Els milicians se’ls emporten en un camió fins al Còrrec del Gavatx, al terme municipal d’Urtx (Fontanals de Cerdanya), on són executats. 

Aquests episodis provoquen una gran convulsió a tota la comarca. En un context d’enfrontament entre les pròpies forces republicanes i els mateixos anarquistes, mai s’ha aclarit ni reconegut la responsabilitat d’aquestes morts. La diversitat de professions de les víctimes denota que van ser perseguides per ser conservadores, catòliques, o persones adinerades, sense descartar les enemistats personals o l’arbitrarietat.

Les periodistes Teresa Turiera-Puigbò i Neus Aldeguer, han recollit la documentació existent sobre els fets, l’opinió de diferents historiadors, la veu de testimonis directes així com de familiars de les persones assassinades per fer un podcast documental titulat "Els fets del Còrrec del Gavatx".

Ahir, dijous 24 d'agost, es va presentar aquest documental sonor a l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya amb un ple absolutíssim i es va aprofitar l'ocasió per parlar públicament per primera vegada d'aquests esdeveniments i de com s'ha utilitzat la memòria de les persones assassinades al llarg dels anys.  

Al final de la sessió es va presentar l’acte previst pel dissabte 9 de setembre, a les 12h al Còrrec del Gavatx, el qual consistirà en la inauguració d’un monòlit del Memorial Democràtic explicatiu dels fets.

Podeu escoltar el podcast a través del següent enllaç: https://open.spotify.com/show/62wPCFIOLjr33GgDLWDyG5?si=ddf632146c4749a3&nd=1 

Informació addicional