El pavelló del Club Poliesportiu de Puigcerdà es va engalanar el passat dissabte 22 de febrer per rebre prop d’un miler de comensals provinents de tots els racons de la comarca i del país, així com d'Andorra i França, amb motiu de la celebració de la 28a edició de la Festa del Trinxat.
Aquesta mostra gastronòmica, la principal de la comarca, no només ha esdevingut una cita obligada pels amants de la cuina cerdana, sinó un esdeveniment que ens uneix com a comunitat i en permet celebrar la nostra cultura, la nostra identitat i, sobretot, la nostra extraòrdinaria gastronomia. En definitiva, s'ha convertit en un aparador excepcional per posar en valor els productes de la nostra terra.
En aquest sentit, els productes de KM0 hi van ben presents: des de la col d’hivern tocada pel fred passant per les trumfes (que és com s’anomenen les patates a la Cerdanya), els formatges, els embotits, l'entrant -que, com cada any, va ser elaborat per l’Associació Cuina Pirinenca de Cerdanya- o els postres oferts per les pastisseries de la Vila.
Pel que fa al trinxat de Cerdanya, el protagonista principal de la vetllada, es tracta d’un plat calorífic perfecte per a l'hivern preparat amb col i trumfes triturades i barrejades, tot lligat amb el suc de la rosta fregida d’un porc també de la terra. És un menjar amb molta personalitat, ja que la col ha de ser d’una varietat molt concreta i, a més, tocada pel gel de les nits cerdanes.
Una vegada més, i amb ganes de superació, l'espectacular menú va ser possible gràcies a la participació i col·laboració indispensable de Cuina Pirinenca de Cerdanya i de diversos restaurants, pastissers, proveïdors i establiments de la Vila de Puigcerdà. Tot cuinant i treballant plegats per demostrar al públic la gran qualitat de l’extraordinària gastronomia cerdana.
