XXVIII Festa del Trinxat de Puigcerdà



El pavelló del Club Poliesportiu de Puigcerdà es va engalanar el passat dissabte 22 de febrer per rebre prop d’un miler de comensals provinents de tots els racons de la comarca i del país, així com d'Andorra i França, amb motiu de la celebració de la 28a edició de la Festa del Trinxat.

Aquesta mostra gastronòmica, la principal de la comarca, no només ha esdevingut una cita obligada pels amants de la cuina cerdana, sinó un esdeveniment que ens uneix com a comunitat i en permet celebrar la nostra cultura, la nostra identitat i, sobretot, la nostra extraòrdinaria gastronomia. En definitiva, s'ha convertit en un aparador excepcional per posar en valor els productes de la nostra terra.

En aquest sentit, els productes de KM0 hi van ben presents: des de la col d’hivern tocada pel fred passant per les trumfes (que és com s’anomenen les patates a la Cerdanya), els formatges, els embotits, l'entrant -que, com cada any, va ser elaborat per l’Associació Cuina Pirinenca de Cerdanya- o els postres oferts per les pastisseries de la Vila.

Pel que fa al trinxat de Cerdanya, el protagonista principal de la vetllada, es tracta d’un plat calorífic perfecte per a l'hivern preparat amb col i trumfes triturades i barrejades, tot lligat amb el suc de la rosta fregida d’un porc també de la terra. És un menjar amb molta personalitat, ja que la col ha de ser d’una varietat molt concreta i, a més, tocada pel gel de les nits cerdanes.

Una vegada més, i amb ganes de superació, l'espectacular menú va ser possible gràcies a la participació i col·laboració indispensable de Cuina Pirinenca de Cerdanya i de diversos restaurants, pastissers, proveïdors i establiments de la Vila de Puigcerdà. Tot cuinant i treballant plegats per demostrar al públic la gran qualitat de l’extraordinària gastronomia cerdana.

Per posar el punt final a la festa, es va dur a terme el sorteig de dues paneres de productes locals cedits per l'Associació de Comerç de Puigcerdà i vam gaudir de la música en directe de l’Orquestra Montecarlo, formació musical amb més de 40 anys d’experiència que ens va fer cantar i moure l’esquelet fins ben entrada la nit!

El cartell d’enguany, amb una estètica vintage i nostàlgica, pretenia reflectir com la fusió de la tradició d’un plat tan arrelat a Cerdanya i l’avantguarda de la nostra gastronomia pot esdevenir la barreja perfecta per gaudir de la mostra culinària més multitudinària de la comarca.

La Festa del Trinxat l’organitza l’Ajuntament de Puigcerdà a través de les Àrees de Turisme i Festes, i compta amb la col·laboració imprescindible de la Comissió de Festes, la Diputació de Girona i l’Associació Cuina Pirinenca de Cerdanya.


Vídeoresum Festa del Trinxat