Fira de Puigcerdà i 43è Concurs de Cavalls
Comença el compte enrere per a la celebració de la Fira del Cavall de Puigcerdà, una de les mostres ramaderes més importants d’Europa. Durant el cap de setmana del 9 i 10 de novembre, al recinte firal de l’Avinguda Transpirinenc, podreu trobar fins a 1.000 exemplars de la raça autòctona dels Pirineus.
Actualment, la Fira del Cavall de Puigcerdà continua sent la mostra de bestiar equí més important del país, amb unes considerables xifres tant d’exemplars com de visitants, contractes de compravenda i permisos de transport per als animals venuts a compradors de fora de Catalunya. Aquí els visitants poden gaudir d’una espectacular exposició de bestiar en la que els criadors de la comarca (i també d’arreu del país) ens apropen les races autòctones i ens mostren els seus millors exemplars.
La mostra es complementa amb el tradicional Concurs de Cavalls, que enguany arriba a la seva 43a edició. El certamen, que es pot seguir des de les grades instal·lades per l’Ajuntament i també per streaming, començarà a les 9:45h amb el concurs de sobranyes (femelles nascudes durant l'any 2023) i acabarà a les 15:00h amb el fascinant concurs de sementals. A més, durant tot el matí es realitzarà el concurs a la millor ramaderia de Cerdanya, amb dues categories: categoria A (lots de 6 eugues amb pollí, 2 femelles de recria i 1 semental) i categoria B (lots de 3 eugues amb pollí, 1 femella de recria i 1 semental).
Definitivament, aquest acte no només serveix perquè els ramaders i les ramaderes disposin d’un espai de compravenda d’animals, tal com ho havia estat ancestralment, sinó que també representa un punt de trobada i una forma de posar en valor la seva feina diària.
Fira multisectorial
A més de l’exposició de bestiar i dels concursos de cavalls, vilatans i visitants podran gaudir d'una espectacular fira multisectorial. Durant tot el cap de setmana, les més de 300 parades de productes artesans, així com d’embotits i formatges, roba i complements o d'objectes de decoració, es distribuiran a la zona industrial i al centre de la Vila així com als carrers de l’entorn del parc Schierbeck.
En definitiva, aquest esdeveniment mil·lenari és una ocasió perfecta per gaudir d’una de les mostres de bestiar equí més importants del país, així com una bona oportunitat per passejar pels carrers i places de la Vila descobrint la gran varietat de productes dels centenars de parades de la fira multisectorial.

L'origen
La primera fira ramadera de Puigcerdà es remunta a l’any 1182, quan el rei Alfons I, amb el propòsit de fomentar el desenvolupament econòmic de la Vila, va decidir impulsar una fira per la Mare de Déu d’Agost que atragués a visitants de tot el país.
Uns anys després, el maig de 1270, fruit segurament del volum comercial assolit i de la necessitat d’expansió, l’infant Jaume de Mallorca concedí privilegis per una segona fira, aquesta amb motiu de la celebració de Tots Sants. Això no obstant, els diferents períodes bèl·lics del segle XVII van propiciar la seva desaparició.
No va ser fins a principis del segle XX quan la Fira no es va tornar a reactivar. A partir de l’any 1922 “La Gran Feria de Ganado”, es va convertir en una de les mostres equines més importants del país, ja que aplegava criadors vinguts de tot Espanya per adquirir els millors exemplars. A més, l’any 1980 va aparèixer el que ara és un dels emblemes de la nostra Fira, el concurs de cavalls, en el qual es premia la bellesa i l’harmonia dels exemplars participants.

Per a més informació, dubtes i consultes, podeu escriure un correu electrònic a: firacavall@puigcerda.cat
O trucar al telèfon de la Fira 605 840 399 (parades). L'horari d'atenció es de 10.00 h a 13.00 h.
Esdeveniment en directe
Mapa dels recintes firals
Avinguda Transpirinenc

Centre de la Vila (Fira multisectorial)

La fira ramadera l’organitza l’Ajuntament de Puigcerdà amb el suport de l’Associació de Criadors de Cavalls de la Cerdanya, el Consell Comarcal de la Cerdanya, la Diputació de Girona, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran, el Departament d’Agricultura, CaixaBank, Cadí i diversos ajuntaments, entitats, empreses i particulars de la comarca.







