S’obren les inscripcions de la 25a Universitat d’Estiu Ramon Llull Puigcerdà

16/05/2023

L’edició d’enguany ofereix 18 propostes formatives que inclouen cursos, tallers, xerrades i jornades professionals. Les diverses temàtiques inclouen salut, benestar, història, horticultura i com parlar en públic

Aquest dilluns s’han obert les inscripcions de la Universitat d’Estiu Ramon Llull Puigcerdà, que del 10 al 14 de juliol celebrarà la 25a edició i que un any més és organitzada per l’Associació Universitària de Cerdanya, l’Ajuntament de Puigcerdà i la Universitat Ramon Llull. Enguany aposten per la varietat i sumen un total de 18 propostes formatives, que inclouen tant cursos (9) com tallers, xerrades i jornades professionals. El tràmit ja es pot fer des del web www.aucer.org, on s’hi pot trobar tota la informació.

L’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, i la nova presidenta de l’AUCer, Maria Àngels Terrones, han presentat aquest dilluns una cita que serà especial pel 25è aniversari tant de la Universitat d’Estiu com de l’entitat que va impulsar-la ja fa un quart de segle. Piñeira, que ben aviat clourà una etapa de dotze anys al capdavant de l’Ajuntament, ha incidit en la col·laboració entre els tres agents implicats en l’esdeveniment i en l’”estabilitat i solidesa” d’aquesta aliança, per la qual cosa reivindica la “necessitat que hi hagi iniciatives mixtes entre administració pública i entitats o associacions privades”, com també la “conveniència que hi hagi gent i entitats que treballin per la comunitat de manera voluntària”. L’actual batlle puigcerdanès també ha fet esment de la “importància d'oferir ensenyament superior de qualitat en un lloc on, per geografia i per la llunyania amb Barcelona, és molt difícil que n'hi hagi”, i ha celebrat la “imbricació de la Universitat en el teixit social i cultural de Puigcerdà i en la seva dinàmica general”, cosa que “ha permès la participació no només de tot tipus d'alumnes sinó també d'altres entitats, associacions i empreses”.

De la seva part, Maria Àngels Terrones anima tothom a afegir-se a aquesta nova etapa de la Universitat d’Estiu i a celebrar-ne els 25 anys tot apuntant-se als cursos i activitats que s’hi organitzen. Terrones ha recordat que el programa ofereix una extensa varietat de temàtiques d’interès, per a tots els gustos, que combina novetats amb formacions ben consolidades. I és que l’objectiu és que en gaudeixi tothom, sigui quin sigui el seu nivell formatiu, edat o condició.

 

Els cursos

El cartell de cursos s’obre amb una activitat d’història plenament local: ‘La Pau dels Pirineus (1659): un llarg conflicte internacional i la seva repercussió sobre la Cerdanya’, dirigida pel catedràtic cerdà Xavier Gil Pujol. També repeteix presència a la Universitat d’Estiu el presentador de Catalunya Música i divulgador musical Joan Vives, que enguany convida a aprofundir en la figura de dos grans noms de la música clàssica: Schubert i Chopin. En l’àmbit de salut i benestar, Sara Rodríguez  i Teresa Rodríguez dirigiran ‘Solucions sistèmiques per millorar la comunicació paternofilial: àmbit escolar, domèstic i social’. I un any més hi haurà un curs sobre ‘Constel·lacions familiars’, enguany dedicat al món de l’esport i també dirigit per Sara Rodríguez, juntament amb Meri Puig.

Una de les novetats destacades és el curs ‘Parlar en públic: superar-se, arriscar, influir’, amb l’expert en comunicació David Espinós. De la seva part, Ariadna Faustino impartirà la formació ‘Tècnica Alexander aplicada a cantaires i músics’. En un terreny ben diferent, Marc Casabosc –membre del Col·lectiu Eixarcolant- ensenyarà com ‘Fer un hort de muntanya’. L’Economia Social i Solidària (ESS) i el cooperativisme per a docents és una altra de les novetats, amb un curs subvencionat pel Departament d’Empresa i Treball que impartiran Marta Visa Carol, Blai Garcia Serra i Marta Visa Sansa. El programa de cursos es completa amb una activitat adreçada específicament a professionals de l’Administració Pública, dedicat a la Llei de Contractes del Sector Públic i l’experiència dels seus cinc primers anys d’aplicació. El dirigirà Isidre Martí Sardà.

 

Tallers, xerrades i jornades professionals

Quant als tallers, amb un format més concentrat que els cursos, l’enòleg cerdà Toni Cot n’ofereix un sobre formatges artesans i els millors vins per maridar-los. Ainhara Gutiérrez (Pincelea) presentarà el taller de pintura ‘Art Experience’. La xef Núria Bonet, del restaurant Ca la Núria de Bellver de Cerdanya, ensenyarà a cuinar amb flors. I Meri Domingo, Roger Alsina i Ari Domingo, responsables del portal ‘!Qué community!’, mostraran les seves estratègies per créixer a les xarxes socials.

D’altra banda, el 13 de juliol a la tarda, Raquel Franco oferirà una xerrada sobre la humanització en l’atenció sanitària.

L’oferta de la Universitat d’Estiu Ramon Llull Puigcerdà es completa amb quatre jornades professionals: la XXI Jornada d’Estiu de la Professió Mèdica (Col·legi de Metges de Barcelona); la IX Jornada de Desenvolupament Rural (Dep. d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya), enguany dedicada a la situació i els reptes de la gestió forestal a Cerdanya; la III Jornada d’Estiu de la Professió Farmacèutica (Col·legi de Farmacèutics de Girona) i el summit ‘Digital Entertainment 2023’, coordinat per Eduard Antoja i Aleix Fabregat.